FESTIVALUL LIMBII ROMÂNE – MONEASA 2017

Urmaşilor mei Văcăreşti!
Las vouă moştenire:
Creşterea limbei româneşti
Şi-a patriei cinstire.
(IenăchițăVăcărescu -1740-1797)

Ediția a IV-a a Zilei Limbii Române s-a sărbătorit, într-o atmosferă românească de mare suflet, printr-un festival ce a avut loc în zilele de 30 și 31 august, în staţiunea Moneasa, jud. Arad. Organizatori au fost Revista de Informaţie şi Cultură Româno-Canadiano-Americană „STARPRESS”, condusă de Ligya Diaconescu, scriitor etalon pentru românii care trăiesc în țară, dar și în Diaspora, în colaborare cu Liga Scriitorilor Români, reprezentată de cunoscutul scriitor Alexandru Florin Țene, președintele Ligii. Invitaţii au fost cazaţi, în condiţii excelente, la hotelurile Lacul Liniştit şi Parc. Amfitrion, gazdă pentru toate activitățile festivalului, a fost scriitorul arădean Florin T. Roman.
La sărbătoare au participat aproape 50 de scriitori de pe toate meleagurile românești, dar și din Diaspora. Editori, președinți de filiale judeţene ale Ligii Scriitorilor, critici de artă, directori, redactori șefi şi redactori de reviste culturale din țară și străinătate, s-au unit timp de două zile pentru a simți și vorbi românește, pentru a face schimb de experiență cu privire la dinamica limbii române și a literaturii românești la început de secol XXI.
După pelerinajul făcut la Mănăstirea Roșia în după amiaza de 30 August, a urmat ziua de 31 August, zi plină de activități găzduite în sala festivă a Hotelului Parc din Moneasa. Un festival al Limbii Române nu se putea desfășura decât într-o ambianță caldă, deosebit de primitoare, precum a fost aranjat locul întâlnirii. Un miraj de culori, forme, lumini și umbre, te învăluia, făcându-te să te înalți în atmosfera specială a artelor. Expoziția de pictură a cuprins lucrări semnate de Lygia Diaconescu din Râmnicu-Vâlcea, Aneta Beatrice Filip din Arad, Neluța Stăicuţ din Bucureşti şi Maria Gabor din Sebiş, jud. Arad. Au fost expuse totodată fotografii artistice realizate de Ovidiu Filip din Arad.
Prima parte a festivalului, desfăşurată între orele 11,00 – 14,30, a cuprins mai multe momente:
- Salutul revistei internaționale STARPRESS, prezentat de către directorul general al revistei, scriitoarea Ligya Diaconescu.
- Mesaje transmise cu ocazia Zilei Limbii Române 2017, din partea unor scriitori din Diaspora, colaboratori ai revistei STARPRESS: Elena Buică – Toronto, Canada; Smaranda Cazan – Livescu - prof. univ. în Virginia, S.U.A., preşedintele UNIFERO (Uniunea Internaţională a Femeilor Române); Teresia Bolchiș Tătaru - Augsburg, Germania; Melania Rusu Caragioiu - Montreal, Canada; Galina Martea - Amsterdam, Olanda; Elena Buldum - Barcelona, Spania.
- Membrii prezidiului au ţinut alocuțiuni despre importanța sărbătorii: Florin T. Roman, redactor al revistei „Negru pe alb”, colaborator al Revistei STARPRESS; Ligya Diaconescu, denumită de către cei prezenți „Doamna Limbii Române” pentru eforturile de a crea punți între sufletele scriitorilor români de pretutindeni; Ionela Flood, președintele societății „Românca” din Londra - Marea Britanie; preotul Constantin Mănescu, președintele filialei Vâlcea a Ligii Scriitorilor Români; Antonia Bodea, președintele cenaclului „Artur Silvestri” al filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români; Voichița Pălăcean Vereș, directorul editurii Napoca Nova din Cluj-Napoca; Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români.

- Lansări şi prezentări de antologii literare:
-Lansarea antologiei: „Ligya Diaconescu, Limba noastră cea română”, STARPRESS, 2017 - a prezentat autoarea;
-Prezentarea antologiei: „Ligya Diaconescu, Cavaleri ai scrisului românesc la început de sec. XXI”, STARPRESS, 2017, ediția I - a prezentat scriitoarea Mariana Popa;
-Prezentarea antologiei: „Ligya Diaconescu, Doamne ale scrisului românesc la început de sec. XXI”, STARPRESS, 2016, ediția I – a prezentat poetul Florin T. Roman.

- Lansări şi prezentări de carte:
-AL. FLORIN ŢENE: romane biografice: „La braț cu Andromeda” (viața lui Gib Mihăescu) şi „Veniți, privighetoarea cântă” (viața lui Al. Macedonski), ambele apărute la editura Napoca Nova din Cluj-Napoca - au prezentat criticul literar Antonia Bodea și scriitoarea Voichița P. Vereș;
-MARIANA POPA: „Încătuşată în târziu” (poezii) – a prezentat autoarea;
-FLORIN T. ROMAN: „Omnia vincit amor!” (poezii) şi „România, eterna poveste”,(culegere de texte din literatura română despre România şi românism), ambele apărute în reţeaua Cronopedia, la Editura Studis din Iaşi – a prezentat autorul;
-TITINA NICA ŢENE: „Clipe pe puntea vieţii” (povestiri), apărută la editura Napoca Nova - a prezentat scriitoarea Voichiţa Pălăcean Vereş;
-OLIMPIA SAVA: „Limba noastră-i minunată – omonime” (poezii-jocuri de cuvinte), apărută la editura Olimpias din Galaţi – a prezentat autoarea;
-TUDOSIA LAZĂR: „Vaza cu poveşti” (poveşti), apărută la editura Olimpias din Galați - a prezentat autoarea.
În continuare, doamna Ligya Diaconescu a înmânat diplomele revistei STARPRESS 2017 mai multor scriitori, colaboratori ai revistei, iar domnul Al. Florin Țene a oferit scriitoarei Ligya Diaconescu premiul special al Ligii Scriitorilor Români, împreună cu mulțumiri adresate în numele dumnealui, dar și al celor prezenți, pentru toate acțiunile întreprinse din dragoste și respect față de românii de pretutindeni și față de Limba Română.
Regalul de limbă și literatură română a fost presărat cu romanţe interpretate de Gheorghe Cărbunescu din Râmnicu-Vâlcea, pricesne şi cântece patriotice interpretate de Maria Brădean din Sebiş, și muzică folk interpretată de Adrian Borcea din Pecica.
Partea a doua a sărbătorii s-a desfăşurat tot în sala festivă a hotelului Parc, începând cu ora 19,30. Au citit din creațiile proprii, printre alţii, Neluţa Stăicuţ, Al. Florin Ţene, Natalia Micalona, Florin T. Roman, Vasile Szolga, Titina Nica Țene, Olimpia Sava, Tudosia Lazăr.
Orchestra de muzică populară „Rapsozii Zarandului”, condusă de maestrul Petrică Pașca, a întreținut atmosfera de sărbătoare acompaniindu-le pe îndrăgitele soliste arădene Malvina Nagy şi Voichița Suba, precum şi pe solistul vâlcean Gheorghe Cărbunescu. Momente înălţătoare au constituit şi cântecele interpretate de către George Echim din Bistriţa-Năsăud şi Maria Brădean din Sebiş, care s-au prezentat publicului în costume naţionale specifice zonelor folclorice Bistriţa, respectiv Ţara Crişurilor. Au încântat publicul și solistul folk Adrian Borcea din Pecica, precum şi cunoscuta cântăreaţă de muzică uşoară Camelia Florescu din Bucureşti.
S-au făcut schimburi de cărți, de tablouri, de impresii, s-au dat autografe. Participanții s-au bucurat de clipele trăite împreună, sub pecetea frumoasei și bogatei noastre limbi. Sărbătoarea de la Moneasa a dovedit încă o dată frumusețea spirituală a românului, dragostea sa de artă și frumos, precum și dorința de unitate și de pace.
În aceeași atmosferă de sărbătoare, Voichița Pălăcean Vereș a înmânat, unui număr însemnat de scriitori, Diplome de Excelență ale Editurii Napoca Nova – Cluj-Napoca.
Sonorizarea a fost asigurată, la înalt nivel calitativ, de către Doru Ţica, cunoscut publicului larg ca solist al ochestrei de muzică populară „Fraţii Ţica” din Sebiş.
Târziu în noapte, doamna Ligya Diaconescu a transmis tuturor colaboratorilor, dar și organizatorului Florin T. Roman, mulțumiri, făcând cunoscută inițiativa revistei STARPRESS de a sărbători Limba Română în anul care vine, la Horezu, județul Vâlcea.

A consemnat Voichița T. Macovei

Vizualizări: 14

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Recomandat în rubrica ARTICOLE,3 Septembrie2017
Mulțumiri, Florin Roman!

Cele mai calde aprecieri și felicitări!

Despre

Ileana P. Bâldea a creat această reţea Ning.

Colectivul de redacție

Redactor-sef: Ileana Popescu Bâldea

Redactori: Veronica Pavel Lerner, Teodor Dume, Nadia Pădure,Anica Andrei Fraschini, Enea Gela, Violeta Mirela Deminescu, Ottilia Ardeleanu, Loredana Știrbu, Aurora Luchian, Agafia Drăgan, Costin Tănăsescu, Tudor Calotescu, Dan Tipuriță,Simion Cosmescu

Membru de onoare: Relu Coțofană

Pian și alte coarde...

Tableta zilei

„Lumea-i visul sufletului nostru.”                                                      Mihai Eminescu

http://junimeadigitala.ning.com/group/tableta-zilei/forum/topics/ce-este-lumea

                   

Medalion literar

CV-Maria Giurgiu
Publicat de giurgiumaria î

Născută pe 1 noiembrie 1960 în comuna Izvoru, județul Argeș. De origine din comuna Uda, județul Argeș. Sunt, fiica cea mai mare dintr-o familie de la țară cu patru copii. Am urmat cursurile școlii generale, din satul Săliștea, comuna Uda; Am urmat cursurile unui liceu teoretic profil umanist- limbi străine în orașul Pitești. După terminarea școlii și după căsătorie, am început să lucrez în uzină, în urma unor examene de diferențe în profilul industrial. Pe parcurs am făcut cursuri de specializare în profilul meu de lucru. Literatura și istoria, au constituit întotdeauna o pasiune și un hobby pentru mine. După ce m-am căsătorit, soțul fiind cadru M.A.N. am locuit în Câmpina, apoi în Constanța alți câțiva ani, după care m-am mutat la Târgoviște unde m-am stabilit cu familia și am continuat să lucrez într-o unitate a M.A.N. 
http://junimeadigitala.ning.com/group/medalion-literar/forum/topics/cv-maria-giurgiu

Din urmă...

Dosarul lui Eminescu de punere sub interdicție
Postat de ION IONESCU-BUCOVU

Dosarul de punere sub interdicție a lui Mihai EMINESCU

Având în vedere că în ultimul timp tot mai mulți eminescologi susțin că M.Emiescu a fost ucis de spionajul imperiului Austro-Ungar prin agenții lui de influență, pun la dispoziția publicului dosarul de interdicție al poetului, după boala suferită în 1883, dosar din aprilie 1889 până în 16 iulie 1889:

[PUNEREA SUB INTERDICŢIE]

Nr. 645 Anul 1889 Luna ........ ziua ........

Proces-Civil
DOSARUL TRIBUNALULUI ILFOV
Secţia II-a civilă-corecţională

MIHAIL EMINESCU
Interdicţie
continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/dosarul-lui-eminescu-de-punere-sub-interdic-ie

Articole

Emoţia şi mesajul poeziei în raport cu stilistica şi prozodia Publicat de Florin T. Roman în Septembrie 26, 2017 Am observat cu stupoare că poezia contemporană de formă clasică pune accentul în mod exacerbat pe stilistică şi prozodie, diminuând, până la anulare uneori, emoţia şi mesajul. Mai ales poeţii tineri, ca în povestea cu fata moşului şi fata babei, aleg cutia frumoasă pe dinafară, sclipitoare, dar lipsită de conţinut. Critica contemporană procedează, în mare măsură, întocmai. Probabil se alimentează reciproc. Şi asta se întâmplă, culmea! – într-o epocă a versului liber (numit uneori vers alb), sau poate tocmai de aceea: Negăsind prea multe cusururi poeziei postmoderne, scrisă cca 70 la sută în vers liber şi la care „nu mai există valoare stabilă şi inatacabilă” (Mircea Cărtărescu), pe unde să mai despice firu’-n patru criticul vremurilor noastre?http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/emo-ia-i-mesajul-poeziei-n-raport-cu-stilistica-i-prozodia

Text... Publicat de Anica Andrei Fraschini în Septembrie 23, 2017

...despre câteva realități pe care le constat cu trăiri de cetățean reîntors în patria-mamă. Încep cu o declarație: abia acum simt conturată iubirea de țară. Văd net diferența dintre cum o iubeam înainte și cum o iubesc acum. Înainte de a pleca în străinătate, îmi iubeam țara cu un fel de automatism. Categoric o iubeam, mă născusem iubind-o. Acum, o iubesc cu fiecare privire pe care o aștern peste pământul ei, asfaltat sau nu, cu fiecare gură de aer plin de miros de cauciucuri arse, ori de umezeala pădurii, cu fiecare pas ce mă poartă pe drumuri știute, pe care le regăsesc cu un sentiment de securitate: orice s-ar întâmpla, sunt în țara mea. continuare....http://junimeadigitala.ning.com/group/orice-dorim-sa-impartasim/forum/topics/text

FESTIVALUL LIMBII ROMÂNE – MONEASA 2017 Publicat de Florin T. Roman în Septembrie 3, 2017

Urmaşilor mei Văcăreşti! Las vouă moştenire: Creşterea limbei româneşti Şi-a patriei cinstire. (IenăchițăVăcărescu -1740-1797) Ediția a IV-a a Zilei Limbii Române s-a sărbătorit, într-o atmosferă românească de mare suflet, printr-un festival ce a avut loc în zilele de 30 și 31 august, în staţiunea Moneasa, jud. Arad. Organizatori au fost Revista de Informaţie şi Cultură Româno-Canadiano-Americană „STARPRESS”, condusă de Ligya Diaconescu, scriitor etalon pentru românii care trăiesc în țară, dar și în Diaspora, în colaborare cu Liga Scriitorilor Români, reprezentată de cunoscutul scriitor Alexandru Florin Țene, președintele Ligii. Invitaţii au fost cazaţi, în condiţii excelente, la hotelurile Lacul Liniştit şi Parc. Amfitrion, gazdă pentru toate activitățile festivalului, a fost scriitorul arădean Florin T. Roman. continuare...http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/festivalul-limbii-rom-ne-moneasa-2017?xg_source=activity

Caligrafii

Uneori lumile se ating - gânduri de la lansarea volumului "SAFIRE ȘI ÎNGERI" - Ioana Sandu Publicat de ileana popescu bâldea în Octombrie 7, 2017

… nu cu degetele sau orice alt colț din ele, ci cu partea aceea nevăzută, nici chiar de umbră, a tălpii. Se așază elegant pe scaune sau fotolii, privesc în jur tăcute dar, dornice să vorbească, analizează, pleacă fără să vezi și se ghemuiesc în colțuri, dau un tablou la o parte și-i privesc spatele, de ca și cum adevărul despre pictură s-ar afla acolo, fixează vitraliul din spatele unui birou plin cu flori și cărți și se identifică rar în culoare, ating lemnul sculptat parca de îngeri, răscolesc cărbunii nestinși din șemineu, caută liniștea din pereți apoi revin în locul pe care și-au lăsat cuvintele, se îmbracă în ele, își pun palma la tâmplă și ascultă și rar se trezesc din reverie - doar atunci când realizează că sunt cumva oameni, cu puțin din ele, și trebuie să se concentreze și asupra aerului, luminii, vântului sau emoției altei lumi călăuzită pe același drum de un Dumnezeu fără nume - poate energie, poate curcubeu, poate sunet sau doar un fel special de gând.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/caligrafii/forum/topics/uneori-lumile-se-ating-ganduri-de-la-lansarea-volumului-safire-si

cutia de conserve Postat de Dan Tipuriță în Septembrie 17, 2017

M-am născut în vremea când maşinile porneau la manivelă. Tractoarele-şi începeau lucrarea trase cu sfoara ,se muncea mult în lehamitea gândului ,se disputa viitorul în ţărâna hazardului şi chiar se trasa drumul luminii cu bezna închisorilor. Iar pentru mine, copilul de atunci, în zilele negre lupii treceau Dunărea pe o sârmă de gheaţă, în cele frumoase reuşeam cu nimic să-mi cumăr o insulă de fericire la chioşcul de vis-a-vis . Acolo se puteau procura cele mai râvnite lucruri, adică bile colorate, dopuri de pistol cu pulbere, pene, imagini pictate şi alte comori. Cutia de conserve era cea mai disputată minge, în ea păstram de pe o zi pe alta frumoasele jocuri, poarca şi ţurca, chibzuiam înălţarea rachetelor cu un pumn de carbid ,poarta de fotbal şi multe alte minunăţii dăruite cu neuitare . Și de atunci în irisul meu stă închisă o lacrimă. A lui Dumnezeu http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/cutia-de-conserve

Am cunoscut fel și fel de oameni... Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 6, 2017

Am cunoscut oameni proști, incredibil de proști, care au aflat asta doar după ce au devenit formatori de opinie, cumva. Am cunoscut oameni inteligenți, dar atât de naivi, încât oamenii proști i-au învârtit pe toate degetele unui suflet degenerat, astfel încât au ajuns să se întrebe dacă nu cumva ei sunt defecți. Am cunoscut oameni care nu știau nimic despre ei, pentru că nu se întrebaseră sau pentru că nu-i pusese nimeni în fața unui astfel de gând. continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/caligrafii/forum/topics/am-cunoscut-fel-si-fel-de-oameni

Stre-suri...

Fapt divers Publicat de ileana popescu bâldea în Septembrie 24, 2017

Citesc multe poeme. De foarte mulți ani. Doar cine nu citește - și își clădește "opera" pe imaginile și metaforele altora - nu realizează cât de ușor pot fi descoperiți de cei din ale căror texte se inspiră. Apoi, împăunați și bazându-se pe numărul aprecierilor acelora care citesc din doi în doi, încearcă să se "ridice" pe vârfuri, din nefericire, doar de nisip. Ce cred ei despre ei nu contează, dar este important pentru mentalul colectiv care-și construiește false valori pentru ca apoi să se raporteze la ele. Și, până la urmă, este dreptul fiecăruia să aleagă ce-i place, dar dreptul de a fi corect cu cititorul este doar al autorului. continuare...http://junimeadigitala.ning.com/group/stresuri/forum/topics/fapt-divers

Cum se pregateste Romania sa celebreze Marea Unire: o tara tot mai divizata pe relatia est-vest de Cristian Pantazi -Publicat de STelu Pop în Iulie 28, 2017 

Transilvania si Banatul evolueaza cu o viteza in plus fata de restul tarii. Sudul si estul Romaniei, dar si enclava Harghita-Covasna din centru, se dezvolta cu viteza melcului. Bucurestiul, cea mai bogata regiune din estul Europei alaturi de Ilfov, devine insuportabil pentru tot mai multi cetateni dupa mandatele lui Oprescu si Firea. Cu o infrastructura precara, ce nu leaga regiunile istorice intre ele, Romania se pregateste sa celebreze o suta de ani de la Marea Unire ca o tara profund divizata pe axa est-vest. Diferentele de dezvoltare dintre est/sud si vestul Romaniei sint ingrijoratoare. Statistica e nemiloasa: vestul bogat produce tot mai mult, sudul si estul sarace consuma tot mai mult - dar in zadar. http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/cum-se-pregateste-romania-sa-celebreze-marea-unire-o-tara-tot-mai

Note

Creat de Ileana P. Bâldea Sep 12, 2009 at 2:59pm. Actualizat ultima dată de Ileana P. Bâldea Apr 21, 2014.

Dialoguri culturale este o reţea socială

© 2017   Created by Ileana P. Bâldea.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor