Carlos redeschise ușa casei de pe plajă, cu strângere de inimă. Nu mai intrase acolo de multă vreme și dezolarea domnea peste tot și toate. Amintirile lunilor de grea suferință se năpustiră asupra lui, asemeni unor corbi înfometați, blocându-l în prag. Întunericul din casă se holba ostil la ei, deranjat de razele îndrăznețe ale lunii, ce băteau indiscrete la ferestre. Marea se rostogolea către ei, la câteva zeci de pași depărtare, mușcând supărată nisipul, ce se încăpățâna să-i tempereze mânia, ridicând între ea și cei doi intruși, un patetic obstacol.
Lea se înfioră involuntar, simțind ostilitatea care se repezea la ea din toate părțile. Stătură astfel, imobili, pe veranda biciuită de vântul venit de nicăieri, ce bolborosea mustrări nedeslușite. Amândoi s-ar fi întors bucuroși în mașina parcată pe alee ce torcea liniștitor, cu motorul încă pornit. Se simțeau copleșiți de energii stranii, care încercau să-i alunge.
- Carlos, aprinde luminile, te rog! Locul acesta pare foarte ciudat, pe întuneric!
- Uff, tocmai mi-am amintit că am oprit curentul cu ceva timp în urmă, când am plecat de aici! M-am mutat în apartamentul din oraș, după ce ai plecat tu și am întrerupt toate utilitățile: apă, gaz, energie... Ce cretin mai sunt și eu! Am uitat complet de asta! Hai să mergem acolo, deocamdată, iar de mâine mă voi ocupa să repun în funcțiune totul pe aici!
Lea nu mai așteptă alte explicații și se îndreptă grăbită și recunoscătoare către mașină, iar Carlos o urmă, stăpânindu-se cu greu să nu i-o ia înainte. Casa aceea îl speria, de-a binelea, de parcă era bântuită. Conduse în tăcere, simțindu-se vinovat că fugise din căminul lor, că nu-l păstrase cald și primitor pentru ea, dar mai ales, că se resemnase cu pierderea femeii iubite. Casa îl acuza de toate astea și-i demasca lașitatea. Doamne, ce rușine îi era! Acolo unde o ducea, nu exista nimic al ei, al lor... Cum îi va explica toate astea? Nici în casa de pe plajă nu prea mai existau urme ale trecutului lor. Le cancelase, cu certitudinea că nu va mai reveni în viața lui. Făcuse și el la fel ca familia ei: o eliminase cu destulă ușurință și se grăbise să-i șteargă urmele trecerii prin viața lui. Avusese dreptate când alesese să termine cu toate, sub roțile acelui tren! Toți o renegau și se lipseau de ea. De teamă să nu-i audă gândurile, deschise radioul mașinii, conducând crispat și nervos. Nu îndrăznea s-o privească, sugrumând volanul cu disperare.
- Iubitule, te simți bine? întrebă Lea, intrigată de tensiunea pe care nu avea cum să nu o observe. Nu te aștepta să-ți cer explicații, pentru că ai ales să te muți în oraș! Nici eu nu aș fi putut trăi acolo, singură! Ai făcut ce trebuia și te rog, să nu te mai simți vinovat!
- Nu trebuia să fug, să mă îndoiesc de tine! murmură bărbatul cu un fir de voce.
- Dragul meu, am trecut și eu prin ce treci tu! Și eu m-am îndoit de tine, de mine, de... toți... Am fugit, v-am rănit, am făcut multe prostii! Cel mai cumplit a fost să constat că nu mai aveam un loc nicăieri. Dar am înțeles de ce! Voi înțelege și acum! Vom construi iar un loc în care să intru și eu! Și nu numai! surâse ea trist, mângâindu-și pântecul rotunjit.
Carlos strânse dinții, cutremurat de emoție. Clipi de câteva ori ca să-și limpezească privirea încețoșată de lacrimile ce musteau de undeva, din adâncul sufletului. Se mulțumi să tacă, pentru a nu lăsa emoția să răbufnească. Cuprinse mâna mică ce se odihnea cuminte în poală și o duse cu pioșenie la buze. Lea îi cuprinse bărbia tremurândă între degetele subțiri, furându-i cu gingășie și precauție, un sărut.
- Mmm, ce bine miroase aici! susură ea, inspirând cu nesaț aerul impregnat cu miros de... bărbat, din apartamentul simplu și auster. Mă simt ca la o întâlnire amoroasă în casa unui burlac! râse ea din toată inima, scormonind cu privirea fiecare colțișor al casei, descoperind peste tot personalitatea bărbatului său, alta decât cea pe care o cunoștea. Era curioasă și plăcut surprinsă. Ciudat, dar nu se simțea deloc o intrusă, așa cum se temuse el. Îmi place la nebunie locul acesta! exclamă ea, chicotind amuzată.
- Chiar îți place? întrebă el plin de speranță. Sigur nu o spui doar ca să mă consolezi?
- Carlos, tocmai am o aventură cu ... tine! râse Lea. E foarte incitant! Noaptea asta va fi una specială! S-ar putea să nu mai scapi de mine, cu una cu două! Nu sunt genul de... o noapte!
- Nici eu! șopti el, trăgând-o aproape cu ochii umeziți de dorință. Vreau o aventură cu tine, doamnă! Răspunsul ei se pierdu în sărutul pătimaș care dezlănțui bucuria dragostei, îndelung rătăcită printre meandrele timpului.

Vizualizări: 3

Despre

Ileana P. Bâldea a creat această reţea Ning.

Colectivul de redacție

Redactor-sef: Ileana Popescu Bâldea

Redactori: Veronica Pavel Lerner, Teodor Dume, Nadia Pădure,Anica Andrei Fraschini, Enea Gela, Violeta Mirela Deminescu, Ottilia Ardeleanu, Loredana Știrbu, Anna Leah, Aurora Luchian,Costin Tănăsescu, Tudor Calotescu, Dan Tipuriță,Simion Cozmescu

Membru de onoare: Relu Coțofană

Pian și alte coarde...

Tableta zilei

„Lumea-i visul sufletului nostru.”                                                      Mihai Eminescu

http://junimeadigitala.ning.com/group/tableta-zilei/forum/topics/ce-este-lumea

                   

Medalion literar

Fişă de scriitor – Ioana Haitchi
Publicat în Medalion literar

Ioana Haitchi s-a născut la 16 noiembrie 1967, Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud. Copilăreşte în Bistriţa, iar din 1979 se stabileşte împreună cu o parte din familie la Cluj.
Are înclinaţii artistice, fiindu-i apropiate muzica (prof. Mihai Boldor), pictura (prof. pictor Laurenţiu Buda) şi poezia (prof. Ileana Boca).

Urmează Facultatea de Ştiințe Economice - UBV Cluj Napoca şi obține Licența în anul 2006. Are un Master în Finanțe la ASE Bucureşti (2008).

Publică prima poezie Ploaie dulceagă în iunie 1986, în Revista Flacăra, la rubrica Atelier literar condusă atunci de Geo Dumitrescu.

Scrie poezie fără să publice o perioadă îndelungată. Începând cu anul 2013 deschide bloguri personale de poezie, literatură, ştiri culturale.

Este amintită de Revista Vatra veche, Serie Veche nouă, Anul V, nr. 9(69), septembrie 2014, la pagina 72, cu traduceri din limba spaniolă a poetului André Cruchaga, iar ulterior este menționată în acest sens în mai multe bloguri şi reviste.

continuare...http://junimeadigitala.ning.com/group/medalion-literar/forum/topics/fi-de-scriitor-ioana-haitchi

Din urmă...

Dosarul lui Eminescu de punere sub interdicție
Postat de ION IONESCU-BUCOVU

Dosarul de punere sub interdicție a lui Mihai EMINESCU

Având în vedere că în ultimul timp tot mai mulți eminescologi susțin că M.Emiescu a fost ucis de spionajul imperiului Austro-Ungar prin agenții lui de influență, pun la dispoziția publicului dosarul de interdicție al poetului, după boala suferită în 1883, dosar din aprilie 1889 până în 16 iulie 1889:

[PUNEREA SUB INTERDICŢIE]

Nr. 645 Anul 1889 Luna ........ ziua ........

Proces-Civil
DOSARUL TRIBUNALULUI ILFOV
Secţia II-a civilă-corecţională

MIHAIL EMINESCU
Interdicţie
continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/dosarul-lui-eminescu-de-punere-sub-interdic-ie

Articole

INTRODUCERE ÎN STUDIUL ICONOLOGIEI CA ȘTIINȚĂ A IMAGINILOR IMAGINII IMAGINATE Postat de Ştefan Lucian MUREŞANU în Iulie 15, 2017

Motto: ”Supremul şi sensibilul aparat al iconologiei este intuiţia sintetică; ea este rodul metodologic al erudiţiei active care fertilizează ogorul imaginaţiei investigatoare.” (Erwin Panofsky) Cuvinte cheie: iconologie, imagine, studii, reprezentări, atribute 1. Lumea ca început în imaginea reală a existenței omenirii Toate științele sunt un rezultat al gândirii profunde a omului, sunt creații materializate ale unor fapte, ale unor imagini fiinduale ale puterii intelectuale, ale desăvârșirii unor înțelepciuni marcate prin naștere omului dat să le expună. Ne naștem din nașterea unei taine nedeslușite și încă misterioase, ne întrebăm de multe ori de unde atâta imaginație în gândirea noastră, de unde atâta profunzime la unii și tot atâta superficialitate la alții. Științele sunt idei parțial materializate în disciplinele care însumează faptul real sau ireal teorie a putinței realizării practice în viziunea umană elevată. Științele expun acordul materializării imaginii imaginate în imagini fiinduale sau, mai bine spus, ajută lumea să înțeleagă scopul studierii faptului imaginat. http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/introducere-n-studiul-iconologiei-ca-tiin-a-imaginilor-imaginii?xg_source=activity

„Zâmbet de copil în zbor de fluturi” – impresii de la prima ediție Publicat de Mihai Cotea în Iulie 11, 2017  Pe 26 mai a avut loc la Sântana, jud.Arad, festivitatea de premiere a primei ediții a concursului de creație literară și artistică,Zâmbet de copil în zbor de fluturi. Concursul a fost organizat de Primăria orașului Sântana și de Biblioteca Orășenească „Ștefan Augustin Doinaș”,în urma unei inițiative a poetului sântănean Stelu Pop, între 1 aprilie și 26 mai a.c. Concursul a fost structurat pe două secțiuni, literară și plastică, corespunzător următoarelor categorii de vârstă: -6 ani -creație plastică - 7-10 ani -creație literară și creație plastică - 11-14 ani -creație literară și creație plastică - 15-18 ani -creație literară și creație plastică Tematica acestui concurs a fost liberă, fapt care a avut drept rezultat, înscrierea a 150 de concurenți, atât din Sântana, cât și din localitățile învecinate. Ceremonia de premiere s-a desfășurat în holul Primă http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/z-mbet-de-copil-n-zbor-de-fluturi-impresii-de-la-prima-edi-ie

Pe drumul Damascului - articol de Valeriu Ilica Publicat de Florin T. Roman în Iunie 26, 2017

Dintotdeauna și peste tot, există în legea nescrisă a oricărui cenaclu literar, a societăților, saloanelor și grupărilor literare, cel puțin o normă internă care, ca un făcut, e acceptată și aplicată de toți. E un protocol pe care nu-l contestă și nu-l încalcă nimeni. Cel mult, îl desecretizează! Spațiu de suflet și inițiativă privată, ca s-o plagiez pe doamna Florica Ranta Cândea, Salonul Gutenberg din Arad nu face excepție. Deși mozaicat ca structură, divers prin componență și libertin prin libertatea de gândire, și-a propus și promovează necondiționat dragostea de artă, cultură și frumos, cultul prieteniei intelectuale, colegialitatea sinceră și dezinteresată, dreptul la liberă exprimare, informarea reciprocă și schimbul de idei. La loc de cinste, își găsesc rostul buna dispoziție, intervenția potrivită la momentul potrivit, vorba de duh, râsul sănătos și gluma bine spusă.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/pe-drumul-damascului-articol-de-valeriu-ilica

 

Caligrafii

Am cunoscut fel și fel de oameni... Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 6, 2017

Am cunoscut oameni proști, incredibil de proști, care au aflat asta doar după ce au devenit formatori de opinie, cumva. Am cunoscut oameni inteligenți, dar atât de naivi, încât oamenii proști i-au învârtit pe toate degetele unui suflet degenerat, astfel încât au ajuns să se întrebe dacă nu cumva ei sunt defecți. Am cunoscut oameni care nu știau nimic despre ei, pentru că nu se întrebaseră sau pentru că nu-i pusese nimeni în fața unui astfel de gând. Am cunoscut oameni doar cu suflet - creierul îl dăduse, la o parte, natura - , dar aveau atâta lumină în privire, încât puteau să facă inteligentă și o muscă. Am cunoscut oameni despre care nu pot spune decât… că semănau cu muzica ascunsă în nisip, cu visul ca un loc îndepărtat, cu un om pe care îl iubești, cu lumea care stă - uneori, cu pereții strâmbi când e prea multă liniște, cu frica, realitatea care ne uimește, invidia, mănușa unui boxer, egoismul sau, pur și simplu, cu o piele, susținută de oase, căreia trebuie să-i învârtești cheia.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/caligrafii/forum/topics/am-cunoscut-fel-si-fel-de-oameni

 

Stre-suri...

castane pentru copii Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 9, 2017

surzi și orbi Doamne. o grămadă de oase între gânduri. merg. cuvântul poate fi oricine. ei cred că undeva. o pasăre poate să-i lovească. tabără de sunete șerpuind.(astăzi discută întâmplări.ostatice între lumi). mâine. pistă pentru corbii. din iad. neuronii ard. stingher. într-o cutie pe roți. luciul ochiului. se clatină. cu vorba. zodia istoriei nefastă. și tu știi… au un rol. în noaptea asta. cu mânecă scurtă… http://junimeadigitala.ning.com/group/stresuri/forum/topics/castane-pentru-copii

Demagogi și corupți* Postat de C.Nechita în Iulie 6, 2017

Voi cei cocoțați în castele

Cu ochii și nasul în vânt, Atunci când mai dați de belele Mai știți să priviți spre pământ?

Prin satele noastre bătrâne Trecut-ați voi oare de când Urcat-ați pe vârfuri păgâne Uitând că poporu-i flămând?

De când v-ați văzut la putere Și multe de tot ați promis, Mai știți despre-a noastră durere? Sau doar din program ne-ați omis!continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/demagogi-i-corup-i

Note

Creat de Ileana P. Bâldea Sep 12, 2009 at 2:59pm. Actualizat ultima dată de Ileana P. Bâldea Apr 21, 2014.

Dialoguri culturale este o reţea socială

© 2017   Created by Ileana P. Bâldea.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor