N-a mâncat. A făcut un duș și s-a băgat în pat. A luat din rafturile bibliotecii un volum de poezii de Rudyard Kipling. Trecuse ceva vreme de când nu mai pusese mâna pe o carte. Citea magazine sportive, unele reviste de specialitate, mai rezolva câte un rebus, se uita la televizor. În unele seri, lucra la diverse bilanțuri și fișe tehnice, pentru birou. Când Caty era acasă, după cină, duminica, jucau, uneori, o partidă de Scrabble.
Acum citea și gândul îi zbura pe alături. Adormi târziu.
A trecut mai bine de o săptămână stereotip. Asta, în ce privește jobul. Pentru că Ovidiu își dădea interesul să se concentreze. Îi aluneca gândul, dar se redresa repede. În schimb, nu mai făcea ore suplimentare. Caty era acasă, venea de la serviciu după orele 18, ca și el. Ieșiseră de două ori să ia cina la restaurant. Plăcute serate. În atmosfera cu lumina difuză, la un pahar de vin bun, Ovidiu își privise soția cu ochi încărcați de dorință, îi luase mâinile și i le sărutase. Ajunși acasă, se desfășuraseră, exact de două ori, în acele zece zile, scene de tandrețe exaltată. Ovidiu a făcut dragoste cu Caty și s-a pomenit imaginand-o pe Monica, în locul ei... A fost pe deplin conștient de asta și s-a mustrat în sinea lui: "Vai de mine, să nu care cumva să murmur Monica, în loc de Caty...". Nevasta, în schimb, făcuse doar act de prezență, iar tânărul simțise lipsa ei de participare. Își spusese că, poate, era obosită. Orice-ar fi fost, pentru el reprezentaseră îmbrățișări pe care le aștepta demult și pe care le trăise profund, liberator.
Ovidiu slăbise. Fuma ceva mai puțin. Se simțea ușor, visa cu ochii deschiși. Știa bine că tot ce-și dorea era s-o revadă pe Monica. Păstrase numărul ei de telefon, când îl sunase, cel cu 456 la sfârșit. Dar nu în memoria telefonului mobil, ci pe un blocnotes, în sertarul de jos, dreapta, la birou. Se uita la el de câte ori avea ocazia și atmosfera se umplea, dintr-o dată, de parfumul fetei, imaginea ei apărea pe scaunul din față. Aceste momente îi făceau bine, zâmbea și pornea la faza următoare, a activității, cu mai multă determinare.
Trecuse, așadar, o săptămână si jumătate, de când o întâlnise la capătul liniei de tramvai. Ovidiu avea impresia că trecuse un an. Atât de intense trăiri îl stăpâniseră, încât timpul căpătase o altă dimensiune. Îi era dor. Luă mobilul și tastă numărul Monicăi. Era ora 5 după-amiază, peste puțin, urma să se pregătească de plecare. Se gândi că nu era o oră nepotrivită pentru a o suna. Monica răspunse imediat. Își dăduse seama că era numărul lui Ovidiu, deși nu-l salvase.
- Sărut mâna, Monica, Ovidiu sunt, sper că nu te deranjez.
- Bună, Ovidiu. Lucram, nu-i bai. Lucrez tot timpul, așa că...
- Ce-ar fi să iei o pauză?
- Adică?
- Vin să te scot la o ciocolată caldă sau mâncam ceva. Cum vrei.
- Nu știu... Nu prea sunt genul care să iasă cu bărbați însurați.
- Există și prietenii pe lumea asta, nu?
- Chiar de-ar fi așa, lumea interpretează altfel. Riști să ai probleme. Nu știi cine te vede.
- Atunci, mergem departe, la ieșirea din oraș.
Monicăi îi surâdea ideea de a face o ieșire. Amorțise la masa de lucru. Chiar avea nevoie de aer și de o schimbare de decor. Pe lângă studiu, se ocupa și de treburile gospodărești. Așa, ca să-i fie mai ușor tatălui ei, care se întorcea târziu și care-i făcea toate mofturile, pe care-l iubea enorm, ca și pe mama ei, de altfel. Amândoi părinții o alintau, avea tot ce-i trebuia.
O ieșire în decor o tenta irezistibil. Îi spuse lui Ovidiu:
- Ok, hai. Dar iau mașina. Ne întâlnim acolo. Unde zici că ar fi mai potrivit?
- Ne vedem în parcarea de la "Campa", știi unde e?
- Știu, am fost cu ai mei. Ajung acolo în vreo douăzeci de minute, maxim jumătate de oră.
- Te aștept. Mă bucur că vii.
- Ok, ne vedem, bye!
Monica nu-și bătu capul cu alegerea hainelor. Își trase o pereche de jeanși, un pulover roz pudrat, își înfășură aceeași eșarfă pufoasă, cadrilată, cu alb, albastru și roz, încălță botinele cu toc, de astă dată. Se duse să se spele pe dinți, își dădu buzele cu un strugurel natural și, după ce îmbrăcă geaca de bluejeans, îmblănită, aplică un puf de apă de colonie pe care o primise cadou, de la mama ei. Ușor retro, dar îi plăcea. Era altă tentă decât cea cu care se parfumase când fusese să ridice mașina.
Își luă actele, ceva bani, încuie casa, urcă la volan și demară.
Ovidiu plecase mai devreme de la birou, imediat după convorbirea cu Monica. Terminase ce avea de făcut, nu era nici cea mai mică problemă.

Vizualizări: 22

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Frumos, aprecieri sincere!

Mă bucur că-ți place, Ileana. Mulțumesc!

Ole! măsuri de prevedere: „Vai de mine, să nu care cumva să murmur Monica, în loc de Caty..." Să citim! Am uitat să-ți spun că este captivantă proza, felicitări! eu cu gândul: „Înainte!” :)

Mulțam fain, mika!

Despre

Ileana P. Bâldea a creat această reţea Ning.

Colectivul de redacție

Redactor-sef: Ileana Popescu Bâldea

Redactori: Veronica Pavel Lerner, Teodor Dume, Nadia Pădure,Anica Andrei Fraschini, Enea Gela, Violeta Mirela Deminescu, Ottilia Ardeleanu, Loredana Știrbu, Anna Leah, Aurora Luchian,Costin Tănăsescu, Tudor Calotescu, Dan Tipuriță,Simion Cozmescu

Membru de onoare: Relu Coțofană

Pian și alte coarde...

Tableta zilei

„Lumea-i visul sufletului nostru.”                                                      Mihai Eminescu

http://junimeadigitala.ning.com/group/tableta-zilei/forum/topics/ce-este-lumea

                   

Medalion literar

Fişă de scriitor – Ioana Haitchi
Publicat în Medalion literar

Ioana Haitchi s-a născut la 16 noiembrie 1967, Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud. Copilăreşte în Bistriţa, iar din 1979 se stabileşte împreună cu o parte din familie la Cluj.
Are înclinaţii artistice, fiindu-i apropiate muzica (prof. Mihai Boldor), pictura (prof. pictor Laurenţiu Buda) şi poezia (prof. Ileana Boca).

Urmează Facultatea de Ştiințe Economice - UBV Cluj Napoca şi obține Licența în anul 2006. Are un Master în Finanțe la ASE Bucureşti (2008).

Publică prima poezie Ploaie dulceagă în iunie 1986, în Revista Flacăra, la rubrica Atelier literar condusă atunci de Geo Dumitrescu.

Scrie poezie fără să publice o perioadă îndelungată. Începând cu anul 2013 deschide bloguri personale de poezie, literatură, ştiri culturale.

Este amintită de Revista Vatra veche, Serie Veche nouă, Anul V, nr. 9(69), septembrie 2014, la pagina 72, cu traduceri din limba spaniolă a poetului André Cruchaga, iar ulterior este menționată în acest sens în mai multe bloguri şi reviste.

continuare...http://junimeadigitala.ning.com/group/medalion-literar/forum/topics/fi-de-scriitor-ioana-haitchi

Din urmă...

Dosarul lui Eminescu de punere sub interdicție
Postat de ION IONESCU-BUCOVU

Dosarul de punere sub interdicție a lui Mihai EMINESCU

Având în vedere că în ultimul timp tot mai mulți eminescologi susțin că M.Emiescu a fost ucis de spionajul imperiului Austro-Ungar prin agenții lui de influență, pun la dispoziția publicului dosarul de interdicție al poetului, după boala suferită în 1883, dosar din aprilie 1889 până în 16 iulie 1889:

[PUNEREA SUB INTERDICŢIE]

Nr. 645 Anul 1889 Luna ........ ziua ........

Proces-Civil
DOSARUL TRIBUNALULUI ILFOV
Secţia II-a civilă-corecţională

MIHAIL EMINESCU
Interdicţie
continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/dosarul-lui-eminescu-de-punere-sub-interdic-ie

Articole

INTRODUCERE ÎN STUDIUL ICONOLOGIEI CA ȘTIINȚĂ A IMAGINILOR IMAGINII IMAGINATE Postat de Ştefan Lucian MUREŞANU în Iulie 15, 2017

Motto: ”Supremul şi sensibilul aparat al iconologiei este intuiţia sintetică; ea este rodul metodologic al erudiţiei active care fertilizează ogorul imaginaţiei investigatoare.” (Erwin Panofsky) Cuvinte cheie: iconologie, imagine, studii, reprezentări, atribute 1. Lumea ca început în imaginea reală a existenței omenirii Toate științele sunt un rezultat al gândirii profunde a omului, sunt creații materializate ale unor fapte, ale unor imagini fiinduale ale puterii intelectuale, ale desăvârșirii unor înțelepciuni marcate prin naștere omului dat să le expună. Ne naștem din nașterea unei taine nedeslușite și încă misterioase, ne întrebăm de multe ori de unde atâta imaginație în gândirea noastră, de unde atâta profunzime la unii și tot atâta superficialitate la alții. Științele sunt idei parțial materializate în disciplinele care însumează faptul real sau ireal teorie a putinței realizării practice în viziunea umană elevată. Științele expun acordul materializării imaginii imaginate în imagini fiinduale sau, mai bine spus, ajută lumea să înțeleagă scopul studierii faptului imaginat. http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/introducere-n-studiul-iconologiei-ca-tiin-a-imaginilor-imaginii?xg_source=activity

„Zâmbet de copil în zbor de fluturi” – impresii de la prima ediție Publicat de Mihai Cotea în Iulie 11, 2017  Pe 26 mai a avut loc la Sântana, jud.Arad, festivitatea de premiere a primei ediții a concursului de creație literară și artistică,Zâmbet de copil în zbor de fluturi. Concursul a fost organizat de Primăria orașului Sântana și de Biblioteca Orășenească „Ștefan Augustin Doinaș”,în urma unei inițiative a poetului sântănean Stelu Pop, între 1 aprilie și 26 mai a.c. Concursul a fost structurat pe două secțiuni, literară și plastică, corespunzător următoarelor categorii de vârstă: -6 ani -creație plastică - 7-10 ani -creație literară și creație plastică - 11-14 ani -creație literară și creație plastică - 15-18 ani -creație literară și creație plastică Tematica acestui concurs a fost liberă, fapt care a avut drept rezultat, înscrierea a 150 de concurenți, atât din Sântana, cât și din localitățile învecinate. Ceremonia de premiere s-a desfășurat în holul Primă http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/z-mbet-de-copil-n-zbor-de-fluturi-impresii-de-la-prima-edi-ie

Pe drumul Damascului - articol de Valeriu Ilica Publicat de Florin T. Roman în Iunie 26, 2017

Dintotdeauna și peste tot, există în legea nescrisă a oricărui cenaclu literar, a societăților, saloanelor și grupărilor literare, cel puțin o normă internă care, ca un făcut, e acceptată și aplicată de toți. E un protocol pe care nu-l contestă și nu-l încalcă nimeni. Cel mult, îl desecretizează! Spațiu de suflet și inițiativă privată, ca s-o plagiez pe doamna Florica Ranta Cândea, Salonul Gutenberg din Arad nu face excepție. Deși mozaicat ca structură, divers prin componență și libertin prin libertatea de gândire, și-a propus și promovează necondiționat dragostea de artă, cultură și frumos, cultul prieteniei intelectuale, colegialitatea sinceră și dezinteresată, dreptul la liberă exprimare, informarea reciprocă și schimbul de idei. La loc de cinste, își găsesc rostul buna dispoziție, intervenția potrivită la momentul potrivit, vorba de duh, râsul sănătos și gluma bine spusă.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/pe-drumul-damascului-articol-de-valeriu-ilica

 

Caligrafii

Am cunoscut fel și fel de oameni... Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 6, 2017

Am cunoscut oameni proști, incredibil de proști, care au aflat asta doar după ce au devenit formatori de opinie, cumva. Am cunoscut oameni inteligenți, dar atât de naivi, încât oamenii proști i-au învârtit pe toate degetele unui suflet degenerat, astfel încât au ajuns să se întrebe dacă nu cumva ei sunt defecți. Am cunoscut oameni care nu știau nimic despre ei, pentru că nu se întrebaseră sau pentru că nu-i pusese nimeni în fața unui astfel de gând. Am cunoscut oameni doar cu suflet - creierul îl dăduse, la o parte, natura - , dar aveau atâta lumină în privire, încât puteau să facă inteligentă și o muscă. Am cunoscut oameni despre care nu pot spune decât… că semănau cu muzica ascunsă în nisip, cu visul ca un loc îndepărtat, cu un om pe care îl iubești, cu lumea care stă - uneori, cu pereții strâmbi când e prea multă liniște, cu frica, realitatea care ne uimește, invidia, mănușa unui boxer, egoismul sau, pur și simplu, cu o piele, susținută de oase, căreia trebuie să-i învârtești cheia.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/caligrafii/forum/topics/am-cunoscut-fel-si-fel-de-oameni

 

Stre-suri...

Cum se pregateste Romania sa celebreze Marea Unire: o tara tot mai divizata pe relatia est-vest de Cristian Pantazi -Publicat de STelu Pop în Iulie 28, 2017 

Transilvania si Banatul evolueaza cu o viteza in plus fata de restul tarii. Sudul si estul Romaniei, dar si enclava Harghita-Covasna din centru, se dezvolta cu viteza melcului. Bucurestiul, cea mai bogata regiune din estul Europei alaturi de Ilfov, devine insuportabil pentru tot mai multi cetateni dupa mandatele lui Oprescu si Firea. Cu o infrastructura precara, ce nu leaga regiunile istorice intre ele, Romania se pregateste sa celebreze o suta de ani de la Marea Unire ca o tara profund divizata pe axa est-vest. Diferentele de dezvoltare dintre est/sud si vestul Romaniei sint ingrijoratoare. Statistica e nemiloasa: vestul bogat produce tot mai mult, sudul si estul sarace consuma tot mai mult - dar in zadar. http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/cum-se-pregateste-romania-sa-celebreze-marea-unire-o-tara-tot-mai

castane pentru copii Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 9, 2017

surzi și orbi Doamne. o grămadă de oase între gânduri. merg. cuvântul poate fi oricine. ei cred că undeva. o pasăre poate să-i lovească. tabără de sunete șerpuind.(astăzi discută întâmplări.ostatice între lumi). mâine. pistă pentru corbii. din iad. neuronii ard. stingher. într-o cutie pe roți. luciul ochiului. se clatină. cu vorba. zodia istoriei nefastă. și tu știi… au un rol. în noaptea asta. cu mânecă scurtă… http://junimeadigitala.ning.com/group/stresuri/forum/topics/castane-pentru-copii

Demagogi și corupți* Postat de C.Nechita în Iulie 6, 2017

Voi cei cocoțați în castele

Cu ochii și nasul în vânt, Atunci când mai dați de belele Mai știți să priviți spre pământ?

Prin satele noastre bătrâne Trecut-ați voi oare de când Urcat-ați pe vârfuri păgâne Uitând că poporu-i flămând?

De când v-ați văzut la putere Și multe de tot ați promis, Mai știți despre-a noastră durere? Sau doar din program ne-ați omis!continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/demagogi-i-corup-i

Note

Creat de Ileana P. Bâldea Sep 12, 2009 at 2:59pm. Actualizat ultima dată de Ileana P. Bâldea Apr 21, 2014.

Dialoguri culturale este o reţea socială

© 2017   Created by Ileana P. Bâldea.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor