După ce mi-ai închis telefonul, scurtând convorbirea ca unui intrus pătruns în intimitatea zidurilor tale, reci, m-am simțit ca după zilele pe care le petrecusem cu Vincent, la București. Culmea, era tot în decembrie. Poate sentimentele de acest gen sunt specifice ultimei luni, din an ...
     Atunci, prin '97-'98, Bucureştiul sub zero grade era plin de cadouri de Crăciun, de cărți multe, rânduite pe tarabe lângă care, vânzatori, pe jumătate înghețați, îşi trăgeau mănuşile cu degete decupate, pentru a ține bine un pahar din plastic alb, plin cu o cafea transparentă, devenită instantaneu rece.
      Alergam cu Vincent și vorbeam derutați, între snack-baruri și restaurante, vroiam să intrăm undeva, să stăm liniștiți, să ne încălzim, să ne dregem supărarea apărută din controverse nejustificate. Eram întorşi pe dos, de rostirea unor cuvinte pe care le regretam.
      De data asta, după ce te-am sunat, nu văd ce anume a putut să-mi declanşeze acelaşi sentiment de sfârşeală…
     În orice caz, faptul că o dată mă inviți la o cafea, deşi ar fi fost timpul să ştii prea bine că nu beau cafea, apoi la un vin negru sau chiar la București, Tulcea, Brăila etc., și altă dată grăbeşti sfârşitul discuției, de parcă aş fi picat foarte prost ȋntre tine şi o persoană care îți "este foarte dragă", mă face să inițiez, din acest moment, o pauză neagră, ȋn care vei continua să nu ştii de existența mea şi voi relua, cu tenacitate, încercările sistematice, de a te considera un absolut nimeni.
      Esti un "om mort", căruia îi vine să bea o cafea absolut formală, te grăbeşti să înțelegi ce nu am gândit, vrei să te cerți cu mine, hai, să ne certăm. Hai, să terminăm ce nu am ȋnceput, să ne naştem din neființa ce ai devenit şi din plinătatea ce sunt, să arătăm lumii disprețul ce te caracterizează şi rațiunea mea, de a exista simplu. M-ai tratat la fel, de câteva ori bune, când am trecut, neanunțată, prin spațiul unde figurezi și care este absolut public, accesibil oricărui cetățean. Mi-ai arătat invenția lui Grahaam Bell, cu un gest mustrător : "Există telefon, Ania ..." Și ce, dacă există? Când te sun, ești la fel: îți aplici instantaneu masca de persoană importantă, deranjată din preocupări mult prea selecte, și care șade tare prost unuia ce se consideră bărbat...
      Pe cât  de imatur poți fi tu, în cultura ta, vastă, pe-atât de mare am crescut eu, în incultura mea, de proporții. Eşti admirabil până acolo unde teroarea adevărurilor existenței pune stapânire pe tine şi te zbați printre porii unor teorii perfecte şi inaplicabile. Pragmatismul tău este lamentabil, n-ai să mă convingi niciodată că ştii ce vrei, chiar dacă mă laşi cu gura căscată, de fiecare dată când ajungi la diversele puncte culminante, ale pledoariilor tale. Scârba asta, a ta, de tot ce consider eu mai de preț, și anume simpla şi banala noastră existență, aşa pângărită de nevoi și necazuri, aşa de măruntă şi nesemnificativă pentru marele univers, te face penibil. Ce prețuiești, ce cauți, ce anume înseamnă cu adevărat ceva, pentru tine, ȋn nihilismul pe care ȋl declami şi aplici existenței tale şi a altora ? Creştem din sevele propriului filon, racordat la energiile Universului.
      N-am avut, nu am şi nu voi avea ocazia să-ți spun toate astea. Le scriu aici și-ți văd schimonoseala…

Vizualizări: 6

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O proză scurtă foarte bine scrisă! Poate are continuare! Poate! Eu o aștept.
Expun și promovez cu drag!

Mulțumesc, Ileana, acum văd... Am mai multe fragmente care se pot închega într-o compoziție. Scriu în română și în franceză, trebuie să organizez materialele și să scot cărți. Nu e foarte departe momentul.

Despre

Ileana P. Bâldea a creat această reţea Ning.

Colectivul de redacție

Relu Coțofană - membru de onoare, Ileana Popescu Bâldea, Veronica Pavel Lerner, Teodor Dume, Nadia Pădure,Anica Andrei Fraschini, Enea Gela, Violeta Mirela Deminescu, Ottilia Ardeleanu, Loredana Știrbu, Anna Leah, Aurora Luchian,Costin Tănăsescu, Tudor Calotescu, Dan Tipuriță,Simion Cozmescu

Pian și alte coarde...Eurovision

Tableta zilei

„Lumea-i visul sufletului nostru.”                                                      Mihai Eminescu

http://junimeadigitala.ning.com/group/tableta-zilei/forum/topics/ce-este-lumea

                   

Medalion literar

CV, George Ionita
Publicat de george ionita
în Martie 27, 2017

Debutul literar are loc în anul 2000, după întâlnirea cu vechiul coleg
de liceu şi prieten, Mihail I. Vlad, care coordonează apariţia
volumului de poezie "Panta Rhei", la editura Macarie. Prefaţa cărţii
este făcută de scriitorul Cezar Ivanescu, care spune printre
altele:"George Ioniţă scrie o inteligentă poezie de notaţie", adăugând
apoi: "Poet autentic la nivelul trăirii, de o sinceritate
debordantă"... Apariţia volumului este consemnata în publicaţiile
locale, Jurnalul de Dâmboviţa, sub semnătura regretatului Mihail I.
Vlad, Oglinda de Dâmboviţa ( Maximca Grasu). Următorul volum de poezie
apare în anul 2001 - "Umbre", la aceeaşi editură Macarie, coperta şi
ilustraţiile aparţinând pictorului Cornel Ionescu. "Prizonierul unei
clipe" apare în anul 2003 cu o prefaţă semnată de George Sânteprean,
care remarca: "George Ioniţă cunoaşte meşteşugul "de a ciopli"vocabule,
de a adulmeca sensul cuvântului şi de a-i ritma respiraţia".

continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/medalion-literar/forum/topics/cv-george-ionita

Din urmă...

Dosarul lui Eminescu de punere sub interdicție
Postat de ION IONESCU-BUCOVU

Dosarul de punere sub interdicție a lui Mihai EMINESCU

Având în vedere că în ultimul timp tot mai mulți eminescologi susțin că M.Emiescu a fost ucis de spionajul imperiului Austro-Ungar prin agenții lui de influență, pun la dispoziția publicului dosarul de interdicție al poetului, după boala suferită în 1883, dosar din aprilie 1889 până în 16 iulie 1889:

[PUNEREA SUB INTERDICŢIE]

Nr. 645 Anul 1889 Luna ........ ziua ........

Proces-Civil
DOSARUL TRIBUNALULUI ILFOV
Secţia II-a civilă-corecţională

MIHAIL EMINESCU
Interdicţie
continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/dosarul-lui-eminescu-de-punere-sub-interdic-ie

Articole

128 de ani de la moartea lui EMINESCU
Postat de ION IONESCU-BUCOVU în Iunie 13, 2017

În larga deschidere a timpului Eminescu este o efigie a spiritualităţii româneşti în milenara ei devenire. Harul eminescian a avut de străbătut un drum anevoios, până la tragic, între anii acumulărilor şi formaţiei filozofice şi ştiinţifice, apoi chinuiţii şi ameninţaţii ani de slujbaş, în sfârşit, neînduplecaţii ani care i-au măcinat existenţa fizică, în ultima parte a vieţii, prăbuşindu-l definitiv.
Cred că Eminescu-omul, viaţa lui, e greu de descifrat după 128 de ani de la moarte.. Mai bine să lăsăm mărturiile contemporanilor care l-au cunoscut să vorbească. Deși mărturiile lor au pus preț mai mult pe cancanuri, scoțând în relief partea exotică a vieții lui.
El nu a apărut pe un sol arid. În familia lui era o efervescenţă culturală. Se vorbeau câteva limbi, căminarul avea o bibliotecă bogată. Şi mai presus de orice voia ca fiii lui să înveţe carte. Apoi mamă-sa iubea folclorul, le spunea basme, le cânta şi îi încânta cu snoave, proverbe şi eresuri. Şi copilul Eminescu a îndrăgit natura Ipoteştilor, pădurea, lacurile, dealurile, câmpul, ciobanii, prisăcarii, ţapinarii. continuare...
http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/128-de-ani-de-la-moartea-lui-eminescu

Caligrafii

Eminescu - definiţii Postat de Florin T. Roman în Iunie 14, 2017

Pentru sufletul acestui neam, izvorât din lacrimă de sânge şi deprins a suspina şi-a plânge, Eminescu-i rană şi balsam.

Pentru oamenii acestui plai, care şi-au păstrat credinţa vie şi trăiesc cu dor de veşnicie, Eminescu-i un crâmpei de rai.

continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/eminescu-defini-ii

Podul
Publicat de Agafia Dragan în Mai 17, 2017 
Gândurile se îmbinau cu prezentul şi amintirile în mintea ei, în aceea zi când după atâţia ani îşi adunase curajul să se întoarcă, poate nu era decât o scuză a amânărilor repetate, fără un motiv bine conturat. Pădurea respira aramă, era toamnă. Un sentiment de lipsă se cuibărise în ea, ca şi cum drumul străbătut de atâtea ori nu mai era acelaşi. Ce lipsea nu putea să realizeze, nimic nu se schimbase, doar ea pierduse fărâma aceea de suflet unde putea să regăsească fata cu ochii de chihlimbar. Şi apa Gurghiului îşi schimbase matca de la inundaţie.  
continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/cenacluliterardigitaljdproz/forum/topics/podul

Stre-suri...

Adevărul din Monitorul Neoficial Publicat de ileana popescu bâldea în Iunie 15, 2017

Ascult muzică. Nimic neobișnuit sau ciudat. Urmăresc reacții la situația politică pe toate posturile de televiziune. Din când în când țintuiesc umbrele de pe pereți și jucăriile în dezordine ale unei feline. Citesc comentarii pe Facebook, privesc afișe, stări, flori, încerc să înțeleg miezul poemelor și sufletul oamenilor. Toate acestea le fac în același timp, ca și cum creierul meu este setat să fie peste tot, deodată, sau… ca și cum răbdarea mă lasă și intuiesc finalul din ceva anume fără ca el să se fi întâmplat încă. Poate revolta îmi grăbește fuga dintr-o zonă în alta, poate neputința de a accepta machiavelismul uman mă face să fiu călător grăbit printre capcanele lumii. Da, capcane! Cum să numești altfel o situație, o imagine, o atitudine reprobabilă? continuare...http://junimeadigitala.ning.com/group/stresuri/forum/topics/adevarul-din-monitorul-neoficial

de unde Doamne atâta democraţie Postat de Calotescu Tudor Gheorghe în Iunie 13, 2017

când împãrãţia Ta e ÎMPÃRÃŢIE şi raiul şi iadul poate şi trecerile dintr-o dimensiune în alta au reguli stricte şi paznici rezistenţi la mitã probabil nu e nevoie nici de DNA spun probabil pentru cã de Codruţa nu scapã nimeni dar mã tot întreb ca un prost în dezvoltare de unde pânã unde este atât niciunde şi apoi numãr atomii precum un contabil responsabil de ordonarea creditelor fãrã numãrãtori paralele de tip electoral doar crude balanţe peste crude balanţe cu nimicul pe talere într-un veşnic dezechilibru perfect http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/de-unde-doamne-at-ta-democra-ie

 

Note

Creat de Ileana P. Bâldea Sep 12, 2009 at 2:59pm. Actualizat ultima dată de Ileana P. Bâldea Apr 21, 2014.

Dialoguri culturale este o reţea socială

© 2017   Created by Ileana P. Bâldea.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor