*

Ea apare deodată ca o mană cerească cerșind aplauze la sânge îngroșat, sublimând sacoșe, suflecându-și demonii de bal mascat până la coatele durdulii, mușcând din cartoanele de reduceri ca niște stihii din bilețelele de amor. El, nelămurit, micșorat până aproape de schița scrijelită pe frunte-două linii verticale, indecisa arcuire a spatelui, un punct mai greu sus-o urmează ca umbră pocăită, indecis. Între ei apar oarecum languros roșii, castraveți și salam.Aproape un psalm asupat cu plasture integru, să nu crape fisurile căsniciei de negru.
Absența acută a hormonilor hieratici și hobby-uri de h-oră veche înecată-ntr-o horincă închipuită le-a făcut pe unele dame guru familial peste noapte, trupeșe-gureșe pornite să învenineze din fotoliul vorace. Pline de inserții neuroștiințifice stupide, suflecându-și Dante-lele și dendritele artistice aiuristice pe măsura înzestrării cu prințipuri de lemn spârcâit, spoite și pomădate în excel, prișnițate și blagoslovite martirico-maniaco-deșănțat, decantând țarțamuri și ifose, aceste lipitori stupide învăluie cu murmurul abisal pixelii, împuținând fioruri, antrenând fără preget preparatul trupului acesta osândit să piardă la inventar. Damele țes spini și pumnale pe o pânză care asmute un bolnav pe altul, lăsând mereu la iveală, într-un mod rocambolesc, suferințe imaginare. Ah, mă dor glezna, umărul, cumpătul, curmătura, morala, spatele, îmi pulsează o venă la tâmplă, dar de fapt îl măsor pă bărbatu-meu mai ceva ca NASA din satelit. După ocheada aruncată cum-de-cade(sic!) blondei din față, în loc să îndese în coș dovlecei la reducere,distinsa cu zurgălăi îl osândește cu halca de carne a mâinii și cu pomada minții la veșnică ablațiune. El tresare cumva incognito pe lângă umbra ei și-apoi moare lent ca un melc, negând socialul insistent. Ah, femeile vulpește asezonate, rupestre, imperatoare, matriarhale, cum mânuiesc ele cuibul de zg-ură și rugină, zăngănind zgărzi și gărzi zguduitoare, zgurmând zgubilitice zig-zag-uri, zgâindu-se la toate metresele Lui imaginare...Ele tronează intempestiv peste nevoi de epidermă și soi ales, matroane martirizate en-gross, tremurătoare și înmiresmate ca gelatina, îi apucă de braț sucindu-i ca pe tăiței să iasă poza bine, dar în pauza de viață de-o țigară îi ard neuronal și emoțional pînă-n plăslele. Pâlpâie cerul pe toți de sfinți obtuzi, pricăjiți în modele râs-cusute până-n buză, varza la pachet discreeet și homunculul biet care le zace alături ca o alămură stricată, ca un diez covârșitor, ca un copârșeu pus pe șagă sau calciu efervescent dizolvat într-o soție vagă. Ca un proces de omucidere amânat de-o instanță beteagă.
La ora de reduceri și reculegeri, reeducările în magazinul de suflete sunt rare, pălesc, plătesc, plutesc peste dinții de fier în după- amieze de flușturatic flaușat răstignit, soațele apasă butonul cât bufonul de panică, blasfemie! se stropșește ea la casă, bagă repede un sutar și home, aruncă printre dinți, el se subțiază ca o moleculă pe-o poleială presată cu unghia, ca o coleopteră arsă de soare și zâmbește șăgalnic printr-o armură invincibilă, apare ca un mascul de frunte, maculat, al imperiului Roze dominat de falnice art-roze, de falange prospere, de horoscoape cretine, de prosoape în degrade, de prospecte ambigue, mai ai mult? freamătă din spate carnea ei (atâția mititei!) dublată la pachet, organele răsucindu-se să-l prindă cu lasoul, dumnezeii!, murmură în barba nerasă, dumneata desfizi iremediabilul nerambursat pe veci, orizontul senil de senin se-nconvoaie ca pe nicovală în gemete seci, căldura imensă din trupuri dorite, o pală de vânt îl poartă în jurul felinarului lansat pe aripi zburlite, himere de noapte îngustă, despotica trandafirie își înfige comisura cenușie ca un iatagan în timpanul lui de jazzman, da, liniștea e prea mare, azi e o zi de mutism eclectiv, strategic, simțuri apuse îl învăluie ca un macrame. Suspină încetișor ca-ntr-un vers dârz și clasic, sucombă neștiut de mai multe ori pe minutul fierbinte ca un rug, evadează pe unde apucă, rămân pe fața de masă doar un zâmbet stupid și o adiere de iubită care-n alt capăt aburește iar vatra primordială, mă modulez înăuntrul lui, e vara orgasmelor amânate și trupul un imens orfan de mamă, un organ intens manipulat, un increat, aproape incinerat, de-o sfâșietoare straneitate.
Între noi nu e întuneric ci doar morți cu stea în frunte, trenuri ce nu-și pot depăși gara prăfuită, țări pierdute dupa aisberguri imaginare, o țesătură de păianjeni uitați prin colțuri, meșterindu-și armuri de vis interzis, cine să fie atent la lumea lor minusculă, la siropoasele mucegaiuri și la poveștile de alcov dramatic? Abia răzbește sacrul în oameni, ca socrul mare împungând cu furculița calamari la discreție. Mereu țoapele apuse își vor târî bărbații-puieți, vor mătura cu ei, se vor duela-n vorbe de alint și apoi în absint absent, trandafirii vor rupe ruginii zăgazuri peste șovăirea grădinii-refuz, șarpele va răzbi amar pre limba Evelor de împrumut. Nu facem decât un salt mortal în lume și apoi într-o perfuzie nesfârșită alunecăm, în timp ce, din orizontul încins, Dumnezeu zbate încă un soldat prelins în războiul de mistificări al lumii...

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Dialoguri culturale !

Alătură-te reţelei Dialoguri culturale

Comentariu publicat de ileana popescu bâldea pe Iulie 5, 2017 la 8:22pm

Expun și promovez și partajez în DIALOGURI-SUPLIMENT LITERAR!
Aprecieri!

Acord o steluță

Despre

Ileana P. Bâldea a creat această reţea Ning.

Colectivul de redacție

Redactor-sef: Ileana Popescu Bâldea

Redactori: Veronica Pavel Lerner, Teodor Dume, Nadia Pădure,Anica Andrei Fraschini, Enea Gela, Violeta Mirela Deminescu, Ottilia Ardeleanu, Loredana Știrbu, Anna Leah, Aurora Luchian,Costin Tănăsescu, Tudor Calotescu, Dan Tipuriță,Simion Cozmescu

Membru de onoare: Relu Coțofană

Pian și alte coarde...

Tableta zilei

„Lumea-i visul sufletului nostru.”                                                      Mihai Eminescu

http://junimeadigitala.ning.com/group/tableta-zilei/forum/topics/ce-este-lumea

                   

Medalion literar

Fişă de scriitor – Ioana Haitchi
Publicat în Medalion literar

Ioana Haitchi s-a născut la 16 noiembrie 1967, Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud. Copilăreşte în Bistriţa, iar din 1979 se stabileşte împreună cu o parte din familie la Cluj.
Are înclinaţii artistice, fiindu-i apropiate muzica (prof. Mihai Boldor), pictura (prof. pictor Laurenţiu Buda) şi poezia (prof. Ileana Boca).

Urmează Facultatea de Ştiințe Economice - UBV Cluj Napoca şi obține Licența în anul 2006. Are un Master în Finanțe la ASE Bucureşti (2008).

Publică prima poezie Ploaie dulceagă în iunie 1986, în Revista Flacăra, la rubrica Atelier literar condusă atunci de Geo Dumitrescu.

Scrie poezie fără să publice o perioadă îndelungată. Începând cu anul 2013 deschide bloguri personale de poezie, literatură, ştiri culturale.

Este amintită de Revista Vatra veche, Serie Veche nouă, Anul V, nr. 9(69), septembrie 2014, la pagina 72, cu traduceri din limba spaniolă a poetului André Cruchaga, iar ulterior este menționată în acest sens în mai multe bloguri şi reviste.

continuare...http://junimeadigitala.ning.com/group/medalion-literar/forum/topics/fi-de-scriitor-ioana-haitchi

Din urmă...

Dosarul lui Eminescu de punere sub interdicție
Postat de ION IONESCU-BUCOVU

Dosarul de punere sub interdicție a lui Mihai EMINESCU

Având în vedere că în ultimul timp tot mai mulți eminescologi susțin că M.Emiescu a fost ucis de spionajul imperiului Austro-Ungar prin agenții lui de influență, pun la dispoziția publicului dosarul de interdicție al poetului, după boala suferită în 1883, dosar din aprilie 1889 până în 16 iulie 1889:

[PUNEREA SUB INTERDICŢIE]

Nr. 645 Anul 1889 Luna ........ ziua ........

Proces-Civil
DOSARUL TRIBUNALULUI ILFOV
Secţia II-a civilă-corecţională

MIHAIL EMINESCU
Interdicţie
continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/dosarul-lui-eminescu-de-punere-sub-interdic-ie

Articole

INTRODUCERE ÎN STUDIUL ICONOLOGIEI CA ȘTIINȚĂ A IMAGINILOR IMAGINII IMAGINATE Postat de Ştefan Lucian MUREŞANU în Iulie 15, 2017

Motto: ”Supremul şi sensibilul aparat al iconologiei este intuiţia sintetică; ea este rodul metodologic al erudiţiei active care fertilizează ogorul imaginaţiei investigatoare.” (Erwin Panofsky) Cuvinte cheie: iconologie, imagine, studii, reprezentări, atribute 1. Lumea ca început în imaginea reală a existenței omenirii Toate științele sunt un rezultat al gândirii profunde a omului, sunt creații materializate ale unor fapte, ale unor imagini fiinduale ale puterii intelectuale, ale desăvârșirii unor înțelepciuni marcate prin naștere omului dat să le expună. Ne naștem din nașterea unei taine nedeslușite și încă misterioase, ne întrebăm de multe ori de unde atâta imaginație în gândirea noastră, de unde atâta profunzime la unii și tot atâta superficialitate la alții. Științele sunt idei parțial materializate în disciplinele care însumează faptul real sau ireal teorie a putinței realizării practice în viziunea umană elevată. Științele expun acordul materializării imaginii imaginate în imagini fiinduale sau, mai bine spus, ajută lumea să înțeleagă scopul studierii faptului imaginat. http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/introducere-n-studiul-iconologiei-ca-tiin-a-imaginilor-imaginii?xg_source=activity

„Zâmbet de copil în zbor de fluturi” – impresii de la prima ediție Publicat de Mihai Cotea în Iulie 11, 2017  Pe 26 mai a avut loc la Sântana, jud.Arad, festivitatea de premiere a primei ediții a concursului de creație literară și artistică,Zâmbet de copil în zbor de fluturi. Concursul a fost organizat de Primăria orașului Sântana și de Biblioteca Orășenească „Ștefan Augustin Doinaș”,în urma unei inițiative a poetului sântănean Stelu Pop, între 1 aprilie și 26 mai a.c. Concursul a fost structurat pe două secțiuni, literară și plastică, corespunzător următoarelor categorii de vârstă: -6 ani -creație plastică - 7-10 ani -creație literară și creație plastică - 11-14 ani -creație literară și creație plastică - 15-18 ani -creație literară și creație plastică Tematica acestui concurs a fost liberă, fapt care a avut drept rezultat, înscrierea a 150 de concurenți, atât din Sântana, cât și din localitățile învecinate. Ceremonia de premiere s-a desfășurat în holul Primă http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/z-mbet-de-copil-n-zbor-de-fluturi-impresii-de-la-prima-edi-ie

Pe drumul Damascului - articol de Valeriu Ilica Publicat de Florin T. Roman în Iunie 26, 2017

Dintotdeauna și peste tot, există în legea nescrisă a oricărui cenaclu literar, a societăților, saloanelor și grupărilor literare, cel puțin o normă internă care, ca un făcut, e acceptată și aplicată de toți. E un protocol pe care nu-l contestă și nu-l încalcă nimeni. Cel mult, îl desecretizează! Spațiu de suflet și inițiativă privată, ca s-o plagiez pe doamna Florica Ranta Cândea, Salonul Gutenberg din Arad nu face excepție. Deși mozaicat ca structură, divers prin componență și libertin prin libertatea de gândire, și-a propus și promovează necondiționat dragostea de artă, cultură și frumos, cultul prieteniei intelectuale, colegialitatea sinceră și dezinteresată, dreptul la liberă exprimare, informarea reciprocă și schimbul de idei. La loc de cinste, își găsesc rostul buna dispoziție, intervenția potrivită la momentul potrivit, vorba de duh, râsul sănătos și gluma bine spusă.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/pe-drumul-damascului-articol-de-valeriu-ilica

 

Caligrafii

Am cunoscut fel și fel de oameni... Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 6, 2017

Am cunoscut oameni proști, incredibil de proști, care au aflat asta doar după ce au devenit formatori de opinie, cumva. Am cunoscut oameni inteligenți, dar atât de naivi, încât oamenii proști i-au învârtit pe toate degetele unui suflet degenerat, astfel încât au ajuns să se întrebe dacă nu cumva ei sunt defecți. Am cunoscut oameni care nu știau nimic despre ei, pentru că nu se întrebaseră sau pentru că nu-i pusese nimeni în fața unui astfel de gând. Am cunoscut oameni doar cu suflet - creierul îl dăduse, la o parte, natura - , dar aveau atâta lumină în privire, încât puteau să facă inteligentă și o muscă. Am cunoscut oameni despre care nu pot spune decât… că semănau cu muzica ascunsă în nisip, cu visul ca un loc îndepărtat, cu un om pe care îl iubești, cu lumea care stă - uneori, cu pereții strâmbi când e prea multă liniște, cu frica, realitatea care ne uimește, invidia, mănușa unui boxer, egoismul sau, pur și simplu, cu o piele, susținută de oase, căreia trebuie să-i învârtești cheia.continuare... http://junimeadigitala.ning.com/group/caligrafii/forum/topics/am-cunoscut-fel-si-fel-de-oameni

 

Stre-suri...

castane pentru copii Publicat de ileana popescu bâldea în Iulie 9, 2017

surzi și orbi Doamne. o grămadă de oase între gânduri. merg. cuvântul poate fi oricine. ei cred că undeva. o pasăre poate să-i lovească. tabără de sunete șerpuind.(astăzi discută întâmplări.ostatice între lumi). mâine. pistă pentru corbii. din iad. neuronii ard. stingher. într-o cutie pe roți. luciul ochiului. se clatină. cu vorba. zodia istoriei nefastă. și tu știi… au un rol. în noaptea asta. cu mânecă scurtă… http://junimeadigitala.ning.com/group/stresuri/forum/topics/castane-pentru-copii

Demagogi și corupți* Postat de C.Nechita în Iulie 6, 2017

Voi cei cocoțați în castele

Cu ochii și nasul în vânt, Atunci când mai dați de belele Mai știți să priviți spre pământ?

Prin satele noastre bătrâne Trecut-ați voi oare de când Urcat-ați pe vârfuri păgâne Uitând că poporu-i flămând?

De când v-ați văzut la putere Și multe de tot ați promis, Mai știți despre-a noastră durere? Sau doar din program ne-ați omis!continuare... http://junimeadigitala.ning.com/profiles/blogs/demagogi-i-corup-i

Note

Creat de Ileana P. Bâldea Sep 12, 2009 at 2:59pm. Actualizat ultima dată de Ileana P. Bâldea Apr 21, 2014.

Dialoguri culturale este o reţea socială

© 2017   Created by Ileana P. Bâldea.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor